Presentation

Lär känna våra praktikanter här.

16 oktober 2012

MACARENA: Världen som upptäcktes – förtrycket som föddes, och som nu ska bort

Macarena Mendoza Alvarez i Bolivia, inlägg 6



För 520 år sedan ”upptäcktes” Amerika, några firar detta - andra minns det med sorg. Varför? Tusenåriga traditioner, ritualer och språk dog, närapå utrotades i och med detta ”möte” mellan två världar.

Folkmusiken lever vidare Foto: Willy Flores
Spanjorerna kom, med svärdet i ena handen och bibeln i den andra. Religion, kläder, namn och traditioner tvingades på människor. Folkmord säger några och visst är det svårt att inte hålla med. Man kan höra och läsa vittnesmål om det förtryck som fanns och som man ännu kämpar mot.
Att en aymaraindian skulle bli president var nog aldrig någon som ens vågade tänka, ännu mindre när man blev tvingad att byta sitt aymaraefternamn mot något mer spanskt. Trots påtvingad tro och traditioner lyckades dock mycket överleva. Urfolken hittade vägar, sätt att omtolka det nya sättet att tänka och vara på. Jungfru Maria i form av ett berg, som representant för moder jord. Heliga datum som har flyttats för att passa in på de urgamla traditioner som fanns långt innan ”upptäckten”, innan ”civilisationen” kom till Amerika.

12 oktober, Dagen för Avkolonisering uppmärksammades i La Paz, framförallt av de olika etniciteterna som finns här i Bolivia. Det var en dag att uppmärksamma att kampen inte är över, egentligen har den bara tagit en ny form.

Med en lag mot diskriminering och rasism, krav på att anställda inom tjänstesektorn ska kunna åtminstone ett av de gamla språken aymara, quechua eller guaraní så kan man tänkas vara en bit på väg. I den nya skollagen står det att elever ska ha rätt att bära sin folkdräkt och tala sitt språk utan att bli diskriminerade.

Rökelse och gamla riter Foto: Willy Flores
Traditionerna är idag mer levande än på mycket länge, folket bär sin färgglada fana ”la wiphala” med stolthet, på gatan ser man dem med sina ponchos - stolta och med högburet huvud. ”Upptäckten” lyckades inte krossa den ”nya” världen eller deras stolthet. Det har tagit år av kamp, många har dödats och tystats men den gamla kämparglöden fick utrymme att pulsera fritt i fredags. Färger, rök, stolthet, ritualer och musik, allt blandades samman i ett enat rop som bara kan tolkas som att folket har fått nog av förtrycket och att de nu tänker ta kontrollen över sin värld. JALLALLA BOLIVIA!! (uttalas ungefär hayaya Bolivia och betyder länge leve Bolivia på aymara)


Text: Macarena Mendoza Alvarez
Foto: Willy Flores
infobolivia@svalorna.se

2 kommentarer:

Renzo Jaldin sa...

Jallalla Bolivia!!
Mycket bra jobbat Macarena, nu ska vi bara förändra världen!!!

Emelie Petersson sa...

Starkt och inspirerade skrivet Macarena!